Verklarende woordenlijst : R

Veel gebruikte Boeddhistische woorden en begrippen
Klik op één van de bovenstaande letters

R

Rein land zoek op dit woord

het krachtveld van een boeddha. Het bekendste reine land is het Reine Land van de Grote Vreugde van de Boeddha van het Grenzeloze Licht (zie ook Phowa).

Reine Land van de Grote Vreugde zoek op dit woord

(Tib.: Dewachen / Skt.: Sukhavati): het reine land van de Boeddha van het Grenzeloze Licht. Is bijzonder gemakkelijk te bereiken, dankzij de wensen die de Boeddha van het Grenzeloze Licht heeft gedaan en dankzij de Phowa.

Reine visie zoek op dit woord

visie van de Diamantweg. Men oefent erin de wereld en de wezens te zien als een zelfbevrijdend spel van de ruimte.

Retraite zoek op dit woord

(ook wel Engels: retreat): dagen-, weken- of jarenlang mediteren op een rustige, afgelegen plek – niet afgeleid door de verstrikkingen van het leven. Een retraite is het effectiefst met een helder doel, een bepaalde dagindeling, overleg met de leraar en verzorging op een boeddhistische plaats. Er zijn open en gesloten retraites, en men kan individueel, als paar of als groep in retraite gaan. Retraites geven meer afstand tot het alledaagse leven en meer verdieping in meditatie-ervaringen.

Rinpoche zoek op dit woord

Letterlijk: 'De Kostbare.' Een titel die strikt genomen gereserveerd is voor geïncarneerde lama's en eminente spirituele leraren. Zowel gebruikt als aanspreektitel en ook als laatste deel van de naam.

Naar boven

Evenementen/Agenda

Lezingen: Utr, R'dm, Esch, Gr, Lward, Arnh.   Overige...

02 mrt tot 09 mrt

Lees meer

Lama Ole Nydahl: The Source Of Happiness