Verklarende woordenlijst : L

Veel gebruikte Boeddhistische woorden en begrippen
Klik op één van de bovenstaande letters

L

Lama zoek op dit woord

(Tib. / letterlijk: ‘het hoogste’ of ‘dat waar niets boven gaat’, naar Tibetaans-folkloristische etimologie ook ‘hoogste moeder’): een van de Drie Wortels. Boeddhistische leraar. Op de Diamantweg is hij bijzonder belangrijk.

Leegte zoek op dit woord

(Tib.: Tongpanyi / Skt.: Shunyata): leeg van onafhankelijk bestaan. Niets ontstaat vanuit zichzelf, maar op grond van voorwaarden. Leegte is de absolute aard van alle uiterlijke en innerlijke fenomenen, en is niet door concepten te vatten.

Lhaktong zoek op dit woord

(Tib. / Skt.: Vipassana): Inzichtsmeditatie; deze meditatiebeoefening wordt zowel in de Sutra als in de Tantra als methode gebruikt en bouwt voort op een stabiele Shiné-ervaring. Men oefent erin het inzicht in de non-dualiteit van waarnemend bewustzijn en waargenomen object van moment tot moment te bewaren. Er is een analytische en een directe toegang.

Liefdevolle Ogen zoek op dit woord

(Tib.: Chenresig / Skt.: Avalokiteshvara): Boeddha van het medegevoel en de geen-onderscheid-makende liefde. In vreugdetoestand, wit, zittend, met vier armen. De buitenste rechterhand houdt een kristallen mala vast, die alle wezens uit de voorwaardelijke wereld bevrijdt. De twee middelste handen omsluiten voor zijn hart het juweel van de verlichting. De buitenste linkerhand houdt een lotusbloem vast, die de zuiverheid van zijn motivatie toont. Zijn ogen zien alle wezens.

Liniehouder zoek op dit woord

Degene die de linie leidt en alle centrale transmissies van de linie draagt, bewaart en doorgeeft.

Lung zoek op dit woord

(Tib.): ritueel voorlezen van Diamantweg-teksten. Alleen al het horen van de lettergrepen draagt hun innerlijke betekenis over (zie ook: inwijding).

Naar boven

Evenementen/Agenda

Lezingen: Utr, R'dm, Esch, Gr, Lward, Arnh.   Overige...

02 mrt tot 09 mrt

Lees meer

Lama Ole Nydahl: The Source Of Happiness